Haptonomie


Haptonomie houdt zich bezig met contact, communicatie, voelen en gevoel. Het richt zich op het ontwikkelen van het menselijk gevoelsleven. Een heel groot deel van onze communicatie gebeurt namelijk onbewust en non-verbaal: denk aan uitstraling, ogen, stem, toon en presentie. Onze aanwezigheid heeft invloed op de ander en omgekeerd heeft de aanwezigheid van de ander invloed op ons. 

 

Haptonomie maakt je bewust van je lichaam, de signalen die jouw lichaam je geeft in reactie op een situatie of in reactie op een ander persoon. Je kunt dus voelen wat bepaald gedrag of een situatie met jou doet! Je lichaam laat je weten waar we vaak, door alle hectiek van de dag en de vele prikkels die we krijgen op en dag, geen aandacht (meer) voor hebben.

 

Hoe bewuster jij bent van je zelf en hoe meer jij aanwezig bent in je lijf, hoe beter je kunt communiceren en verbinden met anderen.

 


Haptotherapie

Haptotherapie is een vorm van therapie die helpt je om meer contact te maken met wat je voelt. Het wordt toegepast bij zowel lichamelijke als psychische klachten, waaronder  (onbegrepen) lichamelijke klachten, stress en burnout, traumaverwerking of vraagstukken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is geschikt voor kinderen en volwassenen.


Hoe werkt het?

Aan de hand van jouw hulpvraag plaatsen we jouw gevoel en gevoelens in het juiste perspectief. Dit doen we door middel van gesprekken, oefeningen en aanraken. Zo brengen we denken en voelen in balans.  

 

Vooral het aanraken is het onderscheidende van haptotherapie. Aanraken is een heel directe vorm van communicatie. Een aanraking maakt zichtbaar en voelbaar wat het lichaam te vertellen heeft, ook wanneer woorden tekortschieten of alles al gezegd is.

 


Haptotherapie geeft inzicht in wat jou beweegt (emotioneel), hoe jij beweegt (fysiek), en hoe dit een rol speelt in jouw contact met anderen.



Inzicht in jezelf

Ik ga met jou op zoek naar wat je denkt, wat je voelt, hoe je handelt en wie je bent. Via je eigen lichaam ervaar je wat er gebeurt in relatie tot jezelf en tot een ander. Jouw ervaringen worden in een sessie benoemd, verduidelijkt en helder voor je gemaakt. Of ik nodig je uit om zelf je ervaringen te verhelderen en delen. Dit gaat via gesprek en oefeningen. Zo krijg je steeds meer inzicht in jezelf.

 

Herkennen van je gevoel(ens)

Haptotherapie werkt met jouw gevoel als ingang. In de haptotherapie zoeken we samen op een duidelijke en concrete manier naar het herstellen van de balans tussen hoofd (wat denk en vind ik) en lijf (wat voel en ervaar ik).

 

Haptonomie gaat er van uit dat je gevoelens en gedachten zich vertalen naar signalen in je lijf. Onder mijn begeleiding word je je (weer of meer) bewust van deze signalen. Bijvoorbeeld: veranderingen in spierspanning, ademhaling, pijn en (on)rust. 

 

In een sessie doe je ook meteen nieuwe ervaringen op die direct voelbaar zijn. Het gevolg is dat je deze lichamelijke signalen sneller herkent en leert interpreteren. Zodat je vervolgens je gedrag en handelen kunt baseren op wat je voelt en ervaart.

 

Contact en communicatie

Een heel groot deel van onze communicatie gebeurt onbewust en non-verbaal: denk aan uitstraling, ogen, stem, toon en presentie. Onze aanwezigheid heeft invloed op de ander en omgekeerd heeft de aanwezigheid van de ander invloed op ons. 

 

Haptonomie maakt je bewust van je lichaam, de signalen die jouw lichaam je geeft in reactie op een situatie of in reactie op een ander persoon. Je kunt dus voelen wat bepaald gedrag of een situatie met jou doet!

 

Je lichaam laat je weten waar we vaak, door alle hectiek van de dag en de vele prikkels die we krijgen op en dag, geen aandacht (meer) voor hebben.

 

Hoe bewuster jij bent van je zelf en hoe meer jij aanwezig bent in je lijf, hoe beter je kunt communiceren en verbinden met anderen.


Haptonomie helpt bij


(Onbegrepen) lichamelijke klachten

Vermoeidheid, nek-, rug- of schouderklachten, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk, buik- maagpijn of ademhalingsklachten. Als je steeds weer tegen dezelfde fysieke klachten aanloopt, zonder dat daar een goede verklaring voor lijkt te zijn, kan het helpen om te ervaren hoe je met je lijf omgaat, waardoor deze klachten blijven be- of ontstaan en hoe je hiermee om kunt gaan. 

Angst en paniekaanvallen

Veel spanningen ontstaan door druk die je jezelf oplegt of die je voelt uit je omgeving. Stress en onrust in je lijf die je liever niet voelt. Als er onvoldoende evenwicht is tussen je gevoel en je verstand, kunnen klachten ontstaan van lichamelijke of psychische aard, zoals spierverkrampingen van nek of rug, buikklachten, maagklachten, te hoge bloeddruk, angst, onrust, slaapstoornissen, hyperventilatie of andere nerveuze klachten.

 

Depressie

Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in mensen en dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Haptonomie helpt je contact te maken met je omgeving en weer in je lijf te komen en daar ook de andere gevoelens weer ruimte te geven.

 

Niet lekker in je vel zitten

Als verstand en gevoel niet goed met elkaar samenwerken. Je hebt een te vol hoofd, voelt je niet lekker in je vel, je komt moeilijk in beweging. Veel spanningen ontstaan door druk die je jezelf oplegt of die je voelt uit je omgeving. Stress en onrust in je lijf die je liever niet voelt. Gevoel dat wordt onderdrukt. Door je lijf te (her)ontdekken en daarmee ook de signalen die je lijf afgeeft te voelen, komt er meer ruimte en rust in je lijf.

 

Relaties en intimiteit

In nabijheid of bij intimiteit is het van belang om af te stemmen op jezelf en op de ander. Dit is een wederkerig proces. Haptonomie helpt je te ontdekken af te stemmen op elkaar met respect voor ruimte, authenticiteit en ‘afstand’.

 

Rouw en verlies

Verlies, in de breedste zin van het woord (van een dierbare, relatie, gezondheid, werk), heeft liefdevolle aandacht nodig. Het doet iets met je welzijn. Rouwen is het verweven van verlies in het leven. Het is belangrijk om de emoties die hierbij horen te her- en erkennen. 

Stress of burnout

Mensen die het vertrouwen in hun eigen kunnen zijn kwijtgeraakt of nooit kende, kunnen leren dat zij een lijf hebben dat signalen afgeeft, hierop te vertrouwen en daarmee op zichzelf. Mensen die vertrouwen op hun lijf en de signalen lezen, blijven dichter bij zichzelf en kunnen beter grenzen stellen, waardoor ze minder vermoeid of opgebrand raken.


Trauma 

Haptotherapie biedt een vertrouwde, veilige omgeving. In deze setting leer je langzaam maar zeker opnieuw contact te maken met je binnenwereld en het gevoel dat daar leeft. Daarna pas met de wereld en de mensen om je heen. Je leert weer voelen dat je veilig bent in het hier en nu en je niet langer hoeft te verschuilen achter jouw muur van afweer.


Herken je deze klachten?

  • Moeite met grenzen aangeven
  • Moeite met keuzes maken
  • Stress, overbelasting en burn-out 
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Moeite om patronen te doorbreken
  • Angst en paniek
  • Je denkt te veel na en voelt te weinig
  • Onverklaarbare pijn in rug, nek, schouders
  • Moeite om je lijf te vertrouwen na ziekte
  • Moeite met relaties
  • Negatief zelfbeeld
  • Verwerken van rouw en verlies

Staan jouw klachten er niet tussen, maar wil je toch graag weten of haptonomie jou kan helpen? Neem gerust contact met me op dan kunnen we je hulpvraag samen onderzoeken en mogelijkheden bespreken.

 


Haptonomie werkt! Verhalen van cliënten

Hoe ziet een sessie eruit?

Haptonomische begeleiding is altijd persoonlijk maatwerk afgestemd op jouw hulpvraag en het kent ook een structuur met een aantal vaste elementen.

Lees meer