Thuis in mijn praktijk

De naam van mijn praktijk is zorgvuldig gekozen. Ik geloof dat je kwaliteit van leven en de beleving van levenslust in belangrijke mate bepaald wordt door je thuisgevoel. Dat woord is voor iedereen verstaanbaar en voelbaar. Als je op je gemak bent dan kun je jezelf zijn. Dan blijf je voelbaar voor jezelf en voor de ander. 

 

Als je je niet thuis voelt dan is dat ook direct merkbaar voor jezelf en je omgeving. Je wordt wat smaller en houdt je een beetje uit het contact. Mensen die zich niet thuisvoelen reageren vaak onbewust vanuit een angstaansturing. Ze vluchten, bevriezen of gaan vechten. Dat kan heel subtiel gebeuren of heel opvallend. Maar net wat jouw patroon is en hoe jij 'gebakken' bent. 

 

Het thuisgevoel is altijd leidend in de begeleiding die ik bied. Het doel is dat jij je altijd en overal thuis voelt. Dat je een situatie herkent waarin dat niet het geval is. Dat je weet hoe dat voelt en ook weet wat je kunt doen om jezelf uit die benauwde situatie te halen. Dat je weet hoe je je eigen vermogen kunt aanspreken om binnen jezelf iets te veranderen om je beter te voelen. 

 

In mijn begeleiding richten we ons in de eerste plaats op jouw kwaliteiten en dat waar je nu al onwijs goed in bent. Als je jezelf goed genoeg kent en je daar bewust van bent, dan gaan we kijken wat er gebeurt als jij je niet thuis voelt op een bepaalde plek in het leven. Samen onderzoeken we wat je kunt doen om je wel thuis te voelen. Zodat je veilig jezelf kunt zijn. Want alleen dan kun je groeien. 

Haptonomie buiten mijn praktijk

Ik wil haptonomie de wereld in brengen. Daar waar het leven 'gebeurt'. Je vindt me dus niet alleen in mijn praktijk  maar ook op de werkvloer en in scholen, verpleeghuizen, bibliotheken, hospices en andere plekken in de samenleving waar het gevoelsleven aandacht nodig heeft.  Ook bezoek ik mensen thuis. Omdat ze liever thuis blijven of het huis niet uit kunnen. 



Haptonomie gaat over voelen

Je voelt overal en altijd, op ieder moment, alleen ben je je hier niet altijd van bewust. Het onderdrukken van gevoel uit zich altijd in het lichaam. Meestal niet op een prettige manier. Rugpijn, hoofdpijn, slaapproblemen, frozen shoulder, vermoeidheid, stress, burn-out, de lijst met klachten en kwalen is eindeloos. 

 

Gelukkig hebben we een wijs lichaam dat heel goed 'weet' wat er te voelen is. Daar kun je naar luisteren. Dat zijn we gedurende het leven een beetje afgeleerd. Het hoofd is dominant in onze samenleving die gericht is op prestatie, zelfredzaamheid en individualiteit. Een gevoel zit dan vaak in de weg, dan nemen we een paracetamol of gaan door op 'karakter'. Gevoelens worden weggedrukt totdat ze niet meer weg te drukken zijn. 

 

Vind je het lastig om naar je gevoel te luisteren? Dan kun je dat weer opnieuw leren. Samen met een haptonoom bijvoorbeeld. Wij zijn dé specialisten op het gebied van het gevoelsleven. Haptonomie is als het ware de psychologie van het lichaam.  

 

Door meer verbinding met je lichaam te ontwikkelen, krijgt het gevoel weer een gelijkwaardige plek en komt er meer balans tussen denken, voelen en doen. Je leert jezelf beter kennen en je krijgt meer keuzemogelijkheden als je in contact bent met jezelf en met de ander. Je leert sneller herkennen wat goed voor je is en wat je nodig hebt. 



Hoe ziet begeleiding eruit?

 

We gaan we met elkaar in gesprek om jouw hulpvraag helder te krijgen. In dat gesprek staan we ook stil bij je gevoel en je beleving. We doen oefeningen die jou in beleving brengen en waardoor je je meer bewust wordt van je gevoel, je behoeften en verlangens. We kunnen zo oefenen in het voelen en daar wijzer in worden.

 

Daarnaast kan ik je aanraken. Jouw lichaam reageert direct en eerlijk en kan snel helderheid geven in jouw patronen en neigingen. Vooral de denkers worden tijdens een sessie vaak verrast door de heldere signalen van hun lichaam. 

Voelen is echt iets anders dan weten. Onze gedachten zijn dominant en worden vaak klakkeloos geloofd. We vertellen onszelf allerlei verhalen, die misschien helemaal niet waar zijn. Het lichaam vertelt haar eigen verhaal. Helder en direct. Dat kan veel rust geven. 


Jouw kwaliteiten

We onderzoeken wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je die op jouw eigen wijze inzet. Dát kun je namelijk al heel goed! Wanneer je je hier bewust van wordt ontstaat ruimte om te ontdekken welke mogelijkheden je nog meer in huis hebt. Waar je kunt groeien en nieuwe dingen kunt toevoegen. We maken een reis door je lichaam en merken de sensaties op die daarbij horen. Dat gaat altijd in jouw tempo op jouw wijze.

 

Mijn waarneming

Als haptotherapeut ben ik getraind in waarneming en ik kan dat zuiver duiden. Ik reflecteer je houding, beweging, stem, adem, je denken, jouw eigen waarneming, je beleving en je gedrag in interactie met je omgeving en de ander. Zodat jij ervaart hoe je reageert, hoe jij anderen raakt en hoe je contact maakt. We brengen je emotionele aansturing in kaart met behulp van de haptonomische cirkels en zo ontdekken we samen jouw unieke blauwdruk.


"Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg".

- Albert Einstein


Verandering begint met reflectie en zelfonderzoek. Dat kan wat spannend zijn maar met professionele begeleiding kun je stapje voor stapje veilig op pad. We onderzoeken waar je van nature op gericht bent en ook op wat je juist niet ziet. Hoe ga je om met ruimte en grenzen? Op de grens is verandering en groei mogelijk. Die grenzen bewust voelen geeft keuzevrijheid. Daar kun je jezelf ontwikkelen.



Onderzoeksvragen kunnen zijn:


Wat voel ik van mezelf en van mijn omgeving?

Hoeveel ruimte neem ik in en hoe doe ik dat?

Hoe voelt het als ik me open of sluit?

Voel ik mijn grenzen? 

Hoe verbind ik me met een ander?

Hoe kan ik mijn eigen spoor volgen?

Hoe blijf ik mezelf voelen in contact met de ander?

Hoeveel draagkracht, veerkracht, spankracht heb ik?

Hoe reageer ik op belasting?

Wat is mijn blauwdruk in de emotie cirkel? 

Wat remt me en wat voedt me? En hoe voelt dat?

Kan ik boosheid, angst, blijheid en verdriet voelen en toelaten?

 


Kennismaken?

Is je interesse gewekt en denk je dat haptonomie kan helpen in je ontwikkeling?
Laat een berichtje achter en ik neem contact met je op.